Wydawnictwo Laurum

Pełnia życia

Strona główna»Zdrowie i uroda»4-godzinny mistrz kuchni

4-godzinny mistrz kuchni

4-godzinny mistrz kuchni (Timothy Ferriss)

Nasza cena

84,15 zł

99,00 zł

RABAT 15%

4-godzinny mistrz kuchni

Prosty sposób na to, aby gotować jak profesjonalista, nauczyć się wszystkiego i prowadzić dobre życie 

-TOP 10-, Kuchnia, Zdrowie i uroda

Timothy Ferriss

  • ISBN: 978-83-7746-605-6
  • format 18.7 x 23.5 cm
  • 672 strony
  • twarda z obwolutą

 
Jak by to było, gdybyś mógł osiągnąć światowy poziom w dowolnej dziedzinie w ciągu 6 miesięcy lub nawet w krótszym czasie?

4-godzinny szef kuchni to coś więcej niż książka kucharska. To podręcznik po świecie szybkiego uczenia się, dzięki któremu każdy może sam nakreślić schemat własnej przygody.

Tim Ferriss, autor bestsellerowych książek, który przez całe swoje życie stronił od zajęć kuchennych, zabiera czytelników w podróż z Manhattanu na Okinawę i z Doliny Krzemowej do Kalkuty. Odkrywa przed nimi sekrety ludzi zdolnych przyswajać wiedzę w najszybszym tempie oraz najlepszych szefów kuchni. Gotowanie staje się dla niego przyczynkiem do zgłębiania istoty procesu uczenia się na poziomie meta, czyli do zapoznawania się z zasadami, dzięki którym można opanować każdą umiejętność – od smażenia steków począwszy, a na rzutach za trzy w koszykówce skończywszy. Taki właśnie „przepis” można znaleźć w książce 4-godzinny szef kuchni.

Czytelnik ma okazję ćwiczyć w kuchni różne umiejętności, które przydadzą się poza kuchnią. Przywołując wskazówki i sztuczki zaczerpnięte od szachowych mistrzów, znanych szefów kuchni, profesjonalnych sportowców, sommelierów, supermodelek i wielu innych osób, ta książka – „książka kucharska dla ludzi, którzy nie kupują książek kucharskich” – stanowi przewodnik po sztuce gotowania i po życiu.

Przede wszystkim nauczysz się, jak:

  • Przyswoić sobie wiedzę z 6-miesięcznego kursu gotowania w ciągu 48 godzin
  • Naśladować geniuszy, którzy stworzyli restauracje takie jak Alinea, ABC Kitchen, Saison, Hearth czy Riverpark
  • Ugotować niesamowitego okonia morskiego w umywalce w ciągu 20 minut
  • Wykorzystywać jedzenie jako afrodyzjak, tak podczas pierwszej randki, jak i podczas obchodów 10. rocznicy związku.
  • Tworzyć niesamowite napoje, takie jak burbon aromatyzowany bekonem oraz gorącą czekoladę z tequilą o dymnym aromacie Przyrządzić niesamowitą ucztę clambake w kuble na śmieci.
  • Zapewnić sobie traktowanie godne VIP-a w barach i restauracjach.
  • Zdobyć pożywienie w miejskim parku, a także łapać i jeść gołębie.
  • Do końca życia gotować bez konieczności odwoływania się do przepisów.

Te same zasady pozwolą ci również:

  • Nauczyć się płynnie mówić po hiszpańsku w ciągu 8 tygodni (s. 40).
  • Zdobyć rekord świata w tango w ciągu 5 miesięcy (s. 60).
  • Zapamiętać układ talii kart w ciągu niespełna 60 sekund (s. 606).
  • Zrzucić od 10 do nawet 70 kilogramów dzięki diecie Slow-Carb® (s. 74).

A to dopiero początek…

4-godzinny szef kuchni to pięcioetapowa podróż po sztuce i nauce uczenia się:

  1. Proces uczenia się w ujęciu meta. Zanim nauczysz się gotować, musisz nauczyć się uczyć. Część „Meta” wytycza ścieżkę, która ma cię doprowadzić do podwojenia twojego standardowego potencjału.
  2. „Amator” . W tej części poznasz podstawy gotowania. To swego rodzaju abecadło technik, dzięki któremu można przejść od Dr. Seussa do Shakespeare’a.
  3. „Śmiałek”. Postęp w nauce wymaga samodzielności w każdej dziedzinie. W tej części lepiej poznasz różne składniki, będziesz też zgłębiać tajniki polowania, zbierania pożywienia i przetrwania w trudnych warunkach.
  4. „Naukowiec”. W tej części spotykają się szalony naukowiec i malarz współczesny. To część poświęcona kaprysom i rzeczom naprawdę niesamowitym.
  5. „Zawodowiec”. Swaraj, pojęcie kojarzone często z osobą Mahatmy Gandhiego, można by przetłumaczyć jako „panowanie nad sobą”. Ta część poświęcona została poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób najwybitniejsi ludzie świata zdobyli swój status i pozycję. Dowiesz się z niej również, jak możesz nakreślić swoją ścieżkę w obszarze wykraczającym poza zakres tej książki.

Tim Ferriss jest autorem bestsellerowych książek 4-godzinny tydzień pracy oraz 4-godzinne ciało. Magazyn „Wired” określił go mianem „Supermana Doliny Krzemowej”, „Fast Company” ogłosił „Najbardziej Innowacyjnym Człowiekiem Biznesu”, a „Newsweek” uznał za „najlepszą świnkę doświadczalną na świecie”, jednocześnie zaliczając go również do grona dziesięciu „najpotężniejszych osobowości w rankingu 2010 Digital 100 Power Index. Tim Ferriss pełni funkcje doradcze i należy do kadry Singularity University, który funkcjonuje przy NASA Ames Research Center i koncentruje się na wykorzystaniu postępu technologicznego przy rozwiązywaniu problemów globalnych. O jego dokonaniach pisały między innymi „The New York Times”, „Forbes”, „The Economist” oraz „The New Yorker”.

Data wydania: 08.11.2013

RECENZJE

Książka „4-godzinny mistrz kuchni. Prosty sposób na to, aby gotować jak profesjonalista, nauczyć się wszystkiego i prowadzić dobre życie” leży u mnie już z 2 miesiące, a dopiero kilka dni temu ją „wypakowałam” z folii. Czyżbym miała przeczucie co w środku jest..? Bo książki uwielbiam i zaraz się za nie zabieram. Z tą było jakoś inaczej…

4-godzinny mistrz kuchni to podobno coś więcej niż książka kucharska (no ja, zdecydowanie wolę książki kucharskie). To podręcznik po świecie szybkiego uczenia się. Na pierwszy rzut oka po przerzuceniu wybiórczo kilku stron wydało mi się, że to jakiś przewodnik survivalowy. Jak przetrwać w wypadku katastrofy czy coś takiego. Zdjęcia przedstawiają bowiem np. karabin i jego budowę, jak upolować i oprawić sarnę (okropne zdjęcia), jak ugrillować wiewiórkę itp. I to było pierwsze spojrzenie moje do książki to mnie do niej zniechęciło trochę. Ale jak mi to mąż wytłumaczył – w razie jakiejś klęski czy katastrofy przydadzą się takie informacje.

A teraz trochę plusów :) Książkę czyta się nawet przyjemnie (przyznam – od deski do deski jej nie przeczytałam jednak), autor – Timothy Ferriss – opisuję różne ciekawostki, np. jak  krok po obrać  i pokroić czosnek, jak wybrać dorodnego kurczaka,  jak go filetować. Wymienia niezbędne składniki spożywcze potrzebne w kuchni oraz najważniejsze akcesoria. Przy opisie sprzętu kuchennego wymienia też marki i przybliżone ceny.

Temat gotowania został opisany bardzo szczegółowo, prosto i zrozumiale, a także starannie opracowany (kolorowe zdjęcia, posegregowane działy wg. stopnia trudności itp.). Przepisy są zaprezentowane w jasny, klarowny sposób i nie wymagają profesjonalnych umiejętności, sprzętu czy składników. Nie zabrakło tu anegdot oraz szczypty „rozrywki” w postaci nauki polowania na jelenia czy przyrządzania gołębia.

Poziom trudności potraw narasta  stopniowo, co jest dużym ułatwieniem. Stopień trudności dań podzielony jest na części takie jak amator, odkrywca, eksperymentator i profesjonalista. Naszą podróż zaczynamy od prostej jajecznicy. Kolejne potrawy to np. pierś z kurczaka w sosie sous-vide (cokolwiek to znaczy) czy pieczeń rzymska ayako. Kończymy na potrawach mocno eksperymentalnych typu mus z buraków, proszek z Nutelli (jeśli ktoś chce się bawić ciekłym azotem) czy miętowo-czekoladowe lizaki z antygrilla.  Całość okraszona jest dużą dawką przydatnych informacji o różnych przyprawach i cechach charakterystycznych dla kuchni z całego świata.

Jeżeli Wy próbowaliście kiedyś nauczyć się gotować i z jakichś powodów nie odnieśliście sukcesu, być może ta pozycja jest dla Was.

 

Kasia (smakujmy.pl)