Wydawnictwo Laurum

Pełnia życia

przejdź do koszyka

Twój koszyk

pusty

Strona główna»Ebooki»Wielka księga jogurtów EBOOK

Wielka księga jogurtów EBOOK

Wielka księga jogurtów EBOOK (Pat Crocker)
EBOOK
epub mobi

Nasza cena

38,17 zł

44,90 zł

RABAT 15%

Wielka księga jogurtów EBOOK

Ponad 200 przepisów jak zrobić domowy jogurt i wykorzystać go w zdrowych posiłkach 

Pat Crocker

  • ISBN: 978-83-8087-539-5
  • 324 strony

Tytuł dostępny również jako:

» wersja tradycyjna

Zobacz, jak łatwo przyrządzić samodzielnie w domu smaczne i zdrowe jogurty, które składają się tylko
ze świeżego mleka i naturalnych dodatków!

Producenci komercyjnych jogurtów prześcigają się w wymyślaniu najróżniejszych kombinacji rodzajów i smaków, przeważnie przez dodawanie składników o wątpliwej wartości odżywczej. Tymczasem samodzielne przygotowanie tego produktu jest dziecinnie proste – wystarczy kilka chwil, by zapełnić nim całą lodówkę.


3 SKŁADOWE DOMOWEGO JOGURTU
Tylko co zrobić, by szybko i tanio otrzymać zdrowy i pełnowartościowy jogurt? Wystarczy odpowiednio dopasować trzy główne czynniki: świeże mleko, żywe kultury bakterii i temperaturę. A ponieważ to ty decydujesz o wszystkich dodatkach, masz kontrolę nad tym, jakie będą proporcje płynów (mleka krowiego, owczego czy koziego), cukru i tłuszczu. Poza tym domowy jogurt nie zawiera żadnych chemicznych środków konserwujących, sztucznych barwników czy dodatków smakowych.

Autorka bestsellerów, Pat Crocker, podpowiada, jak wyprodukować domowym sposobem aż 25 różnych rodzajów jogurtów i do czego można je potem wykorzystać w kuchni. Oprócz takich klasyków, jak jogurt czekoladowy, truskawkowy, kokosowy czy z owocami, znajdziesz tu również bardziej oryginalne propozycje, jak np. jogurt cytrynowy,
o smaku francuskiej wanilii czy mokki.


200 POMYSŁÓW NA DANIA
W książce czeka na ciebie także ponad 200 pomysłów na dania, w których wykorzystuje się zdrowotny potencjał jogurtu. Przepisy te nawiązują do tradycji kuchni włoskiej, greckiej, tureckiej czy bałtyckiej i wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, witamin i dużą ilością składników mineralnych.

Wykorzystaj w kuchni wyjątkowe atuty jogurtów i przygotuj m.in.:
  - Korzenną salsę gruszkową,
  - Aioli z awokado,
  - Zupę ze słodkich ziemniaków z przyprawą curry,
  - Malinowe krówki,
  - Cytrynowe ciasto jogurtowe.


O ZDROWIU
Wielka księga jogurtów zawiera również część poświęconą zdrowiu ludzkiego organizmu. Pat Crocker opisuje siedem głównych układów w naszym ciele. Wyjaśnia, na czym polega ich rola, wskazuje najczęstsze problemy i dolegliwości oraz podpowiada, w jaki sposób można zmieniać dietę i styl życia, aby każdy z nich funkcjonował optymalnie.
 




Pat Crocker
jest specjalistką w dziedzinie kulinarnego zastosowania ziół. Zawodowo zajmuje się także ekonomią prowadzenia gospodarstwa domowego. Od ponad dwudziestu lat pisze i opowiada o ziołach i zagadnieniach związanych ze zdrowiem. Jest autorką siedmiu książek kucharskich i trzech książek o ziołach, które wielokrotnie zdobywały różne wyróżnienia na arenie międzynarodowej.